Cobertes verdes, edificis vius

La coberta, el pulmó de l’edifici

El confinament d’aquests últims mesos ens ha fet adonar que als edificis on habitem tenim espais comunitaris desaprofitats, dels que no se’n fa ús i dels que se’n podria treure més profit. Uns d’aquests espais són els terrats comunitaris dels edificis on vivim, que han quedat relegats a la col·locació d’antenes i altres instal·lacions tècniques, sense adonar-nos-en del gran profit que se’n pot treure en l’ús i gaudi de tota la comunitat de veïnatge.

Per altra banda, també hem constatat la necessitat de tenir espais exteriors dins dels habitatges. En molts casos, aquests habitatges no disposen  de terrasses o balcons on prendre l’aire,  i la coberta pot ser un espai exterior, annex a l’habitatge, on poder fer vida a l’aire lliure.

La solució es troba a aquest terrat comunitari oblidat, que es pot convertir en un meravellós jardí comunitari on prendre el sol, incorporar terrasses, horts urbans i pèrgoles que ens facin ombra, ajudant així a aïllar tèrmicament l’edifici i millorar la qualitat de l’aire de la nostra ciutat.

Com s’aconsegueix això? Transformant la coberta de l’edifici en una coberta verda.

Què és una coberta verda?

Una coberta verda és una coberta preparada per incorporar un espai enjardinat i, si es vol, també zones de joc, de repòs o passeig que poden ser aprofitades pel veïnat a la vegada que s’aconsegueixen grans beneficis ambientals.

Els avantatges de transformar una coberta inerta en una coberta verda són molt significatius, tant en l’àmbit social, mediambiental com econòmic. Us n’expliquem uns quants.

Font imatges: 1er. Concurs de Cobertes Verdes de l’Ajuntament de Barcelona

Beneficis socials d'una coberta verda al vostre terrat

Espai lúdic per al veïnatge
Activitats de lleure, esportives, de descans o socials

Agricultura urbana

Un espai d’autoproducció d’hort urbà

Millor qualitat de vida

L’exposició a la natura millora la salut

Beneficis sobre l'edificicació

Millora de l’aïllament i l’eficiència energètica

Es redueix la demanda d’energia pel consum d’aire condicionat fins a un 75%

Augment de la vida útil de la impermeabilització

La durabilitat d’una coberta verda és de 40 anys, en comparació, en una coberta tradicional que és de 15-20 anys

Revalorització de la finca i els habitatges

Es revalora en aconseguir nous espais comuns per al lleure de la comunitat

Beneficis mediambientals

Reducció dels nivells de contaminació

Les plantes de la coberta absorbeixen el CO2 i altres partícules contaminants

Reducció efecte illa de calor

La vegetació  absorbeix el 80% de l’energia del sol, reduint el sobreescalfament que es produeix a les ciutats

Millora de  la biodiversitat urbana

Hàbitats ideals per a aus, insectes, papallones i plantes autòctones

Font imatges: 1er. Concurs de Cobertes Verdes de l’Ajuntament de Barcelona

Preguntes més freqüents

Sí, les cobertes verdes es poden instal·lar en edificis existents. Primer s’ha de comprovar la capacitat de càrrega que té l’estructura de l’edifici i realitzar un disseny de la coberta adaptat a les característiques de l’edifici. Una coberta verda té un pes a partir de 120 kg/m2, mentre que una coberta de grava pesa aproximadament 100 kg/m2 , pel que és fàcilment substituïble.

En climes mediterranis com el nostre, el reg és necessari en una coberta verda. És possible aprofitar la recollida de l’aigua de pluja per al reg, que normalment es farà amb un sistema de reg automàtic per degoteig. La quantitat de reg dependrà del tipus de vegetació plantada. Amb la selecció de plantes autòctones es pot reduir l’aigua requerida.

Els costos varien segons  el disseny, tipus de coberta verda, el tipus de vegetació i la quantitat de terra necessària, el mobiliari i l’equipament a incorporar, etc. Per tenir una orientació, la instal·lació de l’enjardinament d’una coberta verda, inclosa la impermeabilització, té un cost a partir d’uns 120 €/m2.  Per comparar, una impermeabilització normal d’una coberta té un cost orientatiu de 80 €/m2.

Des d’Edificis Positius us podem assessorar en fer una coberta verda al vostre terrat

Si teniu interès en la convertir la vostra coberta en una coberta verda, des d’Edificis Positius us podem recomanar les millors empreses especialitzades, sempre seguint criteris ètics i de sostenibilitat. Aquestes empreses s’encarreguen del disseny, la gestió del projecte i la direcció d’obra, incloent-hi l’anàlisi estructural de l’edifici, el projecte arquitectònic i el projecte paisatgístic. Prèviament, a més, es fa un estudi sobre com podeu implementar una coberta verda al vostre terrat comunitari, seleccionant el sistema més adequat per al vostre edifici i dialogant amb la comunitat per veure quines són les necessitats i usos a implementar en aquesta coberta.

[VÍDEO] Xerrada taller virtual: Coberta verda, edifici viu

Xerrada-taller virtual, feta en el marc de la Setmana de la Natura 2020, per descobrir les cobertes verdes als edificis de les ciutats i tots els beneficis que ens aporten, des de la mirada del Veïnatge Positiu, fent Edificis Positius.

Actualitat

Empreses col·laboradores

Arquitopia us ofereix realitzar un estudi previ de com podeu implementar una coberta verda al vostre terrat comunitari, seleccionant el sistema més adequat per al vostre edifici i dialogant amb la comunitat per veure quines són les necessitats i usos a implementar en aquesta coberta.
Si teniu interès a realitzar la coberta verda, a Arquitopia s’encarregaran del disseny, la gestió del projecte i la direcció d’obra, incloent-hi l’anàlisi estructural de l’edifici, el projecte arquitectònic i el projecte paisatgístic.

#ConversesPositives Josep Maria Canyelles conversa amb Cristina Villanueva d'Arquitopia a Instagram Live

Contacteu-nos!

  Vull rebre informació sobre noves activitats, avantatges i recursos per a un veïnatge positiu

  He llegit i accepto les condicions de la Política de Privacitat

  0 Comments

  Leave a reply

  © 2019-2023 Edificis Positius

  Política de privacitat | Política de cookies | Contacte

  CONTACTEU-NOS

  Voleu saber alguna cosa més? No dubteu en escriure'ns i us contestarem el més aviat possible!

  Sending

  Log in with your credentials

  Forgot your details?