Potser resiliència urbana pot semblar un mot complicat. Però vés per on que el COVID19 ha tingut la virtut de fer-nos fàcil comprendre que cada cop més serà imprescindible que els veïns i les veïnes ens dotem de capacitat d’autoorganització per abordar reptes molt diversos. I entre aquests també les crisis econòmiques que hem conegut, les sanitàries que patim i les ambientals que vindran.

Certament el coronavirus ens està posant a prova. No només a les autoritats sanitàries i governamentals sinó a tota la ciutadania. Ens ha costat d’entendre però ara ja és evident. Moltes persones ja se senten cridades a actuar com a nodes d’una xarxa de solidaritat i autoexigència no solament complint sinó fent complir les recomanacions.

Com a ciutadania assumim una responsabilitat per a la qual potser no estàvem prou en alerta. I ara l’exercim en l’espai domèstic i urbà, i redescobrint que hi ha un àmbit oblidat: la comunitat de veïnatge. Veïns i veïnes ens podem posar d’acord per portar menjar a una persona que no pot sortir de casa, podem netejar assíduament la barana de l’escala o el pom de la porta… també hem après que millor que la canalla no jugui plegada. Abordar una crisi des de la convivència ajuda a rebaixar la tensió. Saber que tens altres persones a l’altra banda de la paret amb qui pots confiar en un moment determinat ajuda a suportar millor la situació.

Són moments de redescobrir la convivència veïnal, la cohesió social, i la responsabilitat personal al servei de reptes col·lectius i de microhistòries de proximitat. Les crisis són moments d’aprenentatge i creixement; podríem pensar en aquestes properes setmanes com un espai de desenvolupament? Tant de bo que puguem pensar en l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible i comprendre com de rellevants seran per al nostre futur col·lectiu. I també com cada qui de nosaltres hi pot contribuir des de la proximitat.

Edificis Positius ens proposa que fem dels edificis un espai de convivència, contribuïm a crear comunitats on les persones puguin viure positivament l’experiència de ser veïns i veïnes. Podem fer moltíssimes coses. Ara mateix podem desenvolupar un confinament positiu, expandint la positivitat en el nostre entorn més proper. A molts edificis i barris ja han començat. Sigueu proactius i proactives.

Josep Maria Canyelles

© 2019-2023 Edificis Positius

Política de privacitat | Política de cookies | Contacte

CONTACTEU-NOS

Voleu saber alguna cosa més? No dubteu en escriure'ns i us contestarem el més aviat possible!

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?