Josep Maria Canyelles, president de TSR Territori Socialment Responsable SCCL, ha participat en el procés per elaborar el document de l’Acord Nacional per a l’Agenda 2030 per contribuir a la localització a Catalunya dels ODS i crear una aliança d’actors públics i privats.

Entre les propostes que hi hem formulat, volem destacar la que ha reforçat el paper actiu de la ciutadania en l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) en la línia del que pretén Edificis Positius, la iniciativa de la cooperativa no lucrativa TSR Territori Socialment Responsable, per apoderar la ciutadania a partir del bon veïnatge i donar resposta concreta i localitzada als ODS de Nacions Unides.

Valorem de manera important que la ciutadania i el veïnat estiguin recollits en el text, per donar millor resposta al repte a què la humanitat ha de fer front fins al 2030 per al qual Nacions Unides apel·la a governs, empreses, organitzacions i la ciutadania. La iniciativa per la bon veïnatge que s’està implantant a Catalunya troba així un millor reconeixement i TSR SCCL preveu formar part de l’aliança d’actors públics i privats en el marc de l’Acord Nacional per a l’Agenda 2030 a Catalunya.

Així, la proposta de text inclou que “tota la societat catalana, des del Govern fins a la ciutadania, les administracions locals, el món empresarial i la societat civil organitzada, se sent interpel·lada per l’Agenda 2030 i que som molts els actors públics i privats que estem treballant per assolir els ODS“. En aquest sentit, donat que els actors que s’hi adhereixin faran constar els seus compromisos específics, TSR SCCL es planteja aportar els compromisos de ciutadania a partir del bon veïnatge.

A més, la proposta de text reconeix “el rol de la ciutadania, tant a títol col·lectiu com individual, en la consecució dels ODS”. Per coherència amb la pretensió de la iniciativa Edificis Positius, ens agradaria que es prevegi una categoria d’adhesions per a particulars o, si més no, que els edificis -les comunitats corresponents- puguin adherir-se a la iniciativa.

Origen de l’Acord Nacional per a l’Agenda 2030

Aquest procés té l’origen en la Moció 20/XII del Parlament de Catalunya sobre l’Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible, la qual va instar el Govern a elaborar el document de base de l’Acord Nacional per a l’Agenda 2030 i a impulsar una aliança d’actors públics i privats que, havent subscrit l’acord nacional per a l’Agenda 2030 a Catalunya, contribueixin a la localització a Catalunya dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) per mitjà de compromisos concrets.

Responent a aquest mandat parlamentari, la Generalitat de Catalunya, a través del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS) i la Direcció General de Participació Ciutadana i Processos Electorals, va dissenyar un procés participatiu amb dues fases. A la primera, es va identificar un grup inicial d’actors que han estat fortament implicats i de forma pionera en els ODS a Catalunya i se’ls va convidar a implicar-se en unes sessions deliberatives per recollir aportacions per al disseny de l’Acord nacional per a l’Agenda 2030. Les sessions van tenir lloc al Recinte Modernista de Sant Pau el dies 22 i 27 de maig de 2019, i una tercera el 27 de novembre per discutir-lo, en taules de treball. La proposta final de document de base per a l’acord nacional ha de ser validat per la Comissió Interdepartamental de l’Agenda 2030.

En una segona fase del procés participatiu, que s’iniciarà aquest 2020, l’Acord nacional s’obrirà al conjunt de la societat civil perquè s’hi pugui adherir i definir com pot contribuir a avançar, des de Catalunya, en la consecució dels ODS, i formar part així de l’Aliança Catalunya 2030.

© 2019-2023 Edificis Positius

Política de privacitat | Política de cookies | Contacte

CONTACTEU-NOS

Voleu saber alguna cosa més? No dubteu en escriure'ns i us contestarem el més aviat possible!

Enviant

Inseriu les vostres dades d'accés

Forgot your details?