Edificis Positius també activem l’activitat econòmica del territori, segons ha explicat el seu director Josep Maria Canyelles a Solsona davant d’Ateneus Cooperatius i Projectes Singulars.

TSR Territori Socialment Responsable” ha participat a la trobada amb l’objectiu de compartir el seu model de desenvolupament local amb la iniciativa de referència “Edificis Positius”.  Josep Maria Canyelles, director d’Edificis Positius, ha explicat que estan teixint una aliança d’empreses d’ESS (Economia Social) o amb RSE (Responsabilitat Social Empresarial) que prestin serveis als edificis per afavorir un augment d’activitat econòmica compromesa amb la sostenibilitat i el bé comú.
Els consellers de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, i d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà han intervingut davant un centenar de representants d’Ateneus Cooperatius, Projectes Singulars i Grups d’Acció Local i posen en valor el treball conjunt.

Un centenar de representants dels 14 Ateneus Cooperatius i els 72 Projectes Singulars del Programa d’Economia Social de la Generalitat han compartit una jornada de treball a Solsona amb els dels 11 Grups d’Acció Local Leader coordinats des del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.

L’obertura de la jornada ha anat a càrrec dels consellers Chakir El Homrani, i Teresa Jordà, que han volgut visualitzar així el treball conjunt que es fa des dels dos departaments en matèria de desenvolupament local. La jornada s’ha completat amb quatre espais on s’han compartit experiències i bones pràctiques dels diferents programes dividits en grups de treball de sostenibilitat ambiental, suport a l’economia local, dinamització agroecològica i repoblament rural.

Aliances amb Edificis Positius per augmentar activitat econòmica sostenible

ESS, Ateneus Cooperatius, Solsona, Edificis Positius

En el marc dels grups de treball, Josep Maria Canyelles, va exposar com persones amb sensibilitat o inquietuds en temes socials, ambientals, o altres, poden canalitzar el seu activisme comunitari a través d’Edificis Positius. A la vegada que la iniciativa també facilita que des de l’economia social i les altres economies, incloent les compromeses en responsabilitat social, s’obri una porta per entrar a millorar les infraestructures als edificis. El promotor de la iniciativa ha explicat que estan teixint una aliança d’empreses d’ESS o amb RSE que prestin serveis als edificis per afavorir un augment d’activitat econòmica compromesa amb la sostenibilitat i el bé comú. Canyelles ha acabat l’explicació indicant que la iniciativa pretén portar els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i l’Agenda 2030 a nivell de ciutadania, assumint el repte també des de la societat civil i les persones, més enllà del gran repte que tenen els estats i les empreses.

Concretar sinergies per afavorir el territori

En el transcurs Edificis Positius, Solsona, Ateneus Cooperatius, Singulars, RSE, ESS de la jornada s’ha posat en valor la tasca que s’està fent des de les entitats, empreses i administracions per a la transformació social al territori i també s’ha refermat el compromís de treball conjunt entre els participants en els diferents programes. De fet les paraules més repetides en el transcurs de la jornada han estat «territori» i «sinergia», posant sobre la taula la necessitat de reforçar les dinàmiques de treball conjuntes ja existents actualment entre Ateneus Cooperatius i Grups d’Acció Local. La mateixa consellera Jordà ha qualificat d’«excepcional» la trobada, en tant que, en paraules del conseller El Homrani, «formalitza relacions que en molts casos ja es donen».

Economia social com a motor de país

Chakir El Homrani, Edificis Positius, Solsona, Singulars, Ateneus Cooperatius

Chakir El Homrani ha partit de la base que «el futur del país passa perquè hi hagi equilibri territorial». Ha posat en valor el pes de l’economia social en el país, però també la «capil·laritat i l’arrelament» en el territori. Més enllà de les sinergies ja existents, el conseller ha convidat els participants en els diferents programes a «intercooperar» des de la perspectiva de l’economia social. Posant la persona al centre i no només el guany econòmic, però també la perspectiva social i, en conseqüència, el desenvolupament territorial. Ja abans el director general d’Economia Social, el Tercer Sector, les Cooperatives i l’Autoempresa, Josep Vidal, havia anat més enllà de les xifres, amb un rècord de creació de cooperatives de 2018, amb 210 de constituïdes, per destacar el fet que la generació d’ocupació des de l’economia social està distribuïda per tot el territori català.

Grups d’Acció Local Leader, dinamitzen el món rural

Teresa Jordà, Edificis Positius, RSE, ESS,

Teresa Jordà va posar en valor la «cohesió territorial», com una de les potes de l’acció de Govern, també l’hora de «canviar el marc mental» que posaria el focus més en determinats espais urbans que en el món rural. De fet, els 11 Grups d’Acció Local Leader treballen en el 73% del territori, on només hi viu el 10% de la població de Catalunya. «Però també hem de tenir en compte que darrere cada filet de vedella o préssec de vinya hi ha un ramader i un agricultor», ha destacat. La consellera ha convidat tothom a compartir experiències entre Ateneus Cooperatius i Grups d’Acció Local, «ja que l’única manera de créixer és compartint tot allò bo, però sobretot allò que surt del territori, que és on realment es coneixen les necessitats». En la mateixa línia, Albert Puigvert, gerent d’Arca, l’ens que coordina els 11 Grups d’Acció Local, ja ho havia verbalitzat així. «Coincidim en territori, coincidim en objectius i coincidim en treball, l’estratègia és clara i ara també és compartida». I Oriol Ansón, director general de Desenvolupament Rural, apostava per una «economia diversa» en el territori, en la línia impulsada des del Grups d’Acció Local, de foment dels projectes relacionats amb l’agricultura, però també amb tots aquells sectors que afavoreixin el desenvolupament del territori.

Ateneus i Projectes Singulars, per el desenvolupament de l’economia social

Els 14 Ateneus Cooperatius i els 72 Projectes Singulars són dos dels eixos principals en torn als quals pivota el programa d’Economia Social impulsat des del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. Els 14 Ateneus Cooperatius actuen com a antenes i altaveus en el territori de l’economia social amb l’objectiu d’identificar les necessitats i les oportunitats de l’economia social i cooperativa. En paral·lel i de forma complementària, els Projectes Singulars tenen per objectiu generar ocupació a través de la creació de nous projectes empresarials, noves línies de negoci, noves empreses, nous mercats, en el marc de l’economia social i cooperativa.

Impulsant el món rural

Per la seva part, els 11 Grups d’Acció Local Leader existents a Catalunya tenen com a objectiu la dinamització territorial i la divulgació dels seus projectes més estratègics i bones pràctiques, conjuntament amb la gestió dels ajuts que convoca anualment el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, per a fomentar la realització d’inversions que generin activitat econòmica en les zones rurals i fomentin la creació o manteniment de llocs de treball, principalment de dones i de joves, en actuacions de millora dels processos de transformació i comercialització dels productes agraris, creació i desenvolupament de microempreses, foment d’activitats turístiques, i conservació i millora del patrimoni rural.

© 2019-2022 Edificis Positius

Política de privacitat | Política de cookies | Contacte

CONTACTEU-NOS

Voleu saber alguna cosa més? No dubteu en escriure'ns i us contestarem el més aviat possible!

Enviant

Inseriu les vostres dades d'accés

Forgot your details?