Imatge Volem Llars Per Viure

124 persones de diferents àmbits de la societat empenyen una campanya ciutadana per reivindicar el dret a una vida independent. Entre les persones i entitats promotores hi ha Josep Maria Canyelles i Edificis Positius.
El Manifest ciutadà “Volem llars per viure” comença aquesta setmana la campanya d’adhesions a través del web www.llarsperviure.org. Es reclama el dret a viure a la pròpia llar en línia amb la Convenció de les Nacions Unides, que diu que tota persona ha de poder:

  • Triar on vol viure i amb qui vol viure.
  • Tenir els suports que necessita
  • Accedir als serveis de la comunitat de manera inclusiva

Entre  les persones promotores destaquen personalitats de rellevància pública, representants  i professionals del tercer sector social, del món  artístic cultural, representants dels propis col·lectius més afectats i les seves famílies i un ampli ventall representatiu de la societat.

Les persones i entitats promotores del Manifest denuncien que moltes persones que actualment estan en residències no tenen les mateixes  condicions  que  serien  pròpies  d’una  llar. Per exemple disposar d’espais d’intimitat, escollir amb qui estar o participaren projectes de la comunitat. Quan  no  es  disposa  d’aquestes  condicions  es  pateix  un  major  risc  per  la  salut i  el benestar, com s’ha fet evident amb la COVID-19.

La pandèmia actual no ha fet més que aflorar d’una manera molt dura les  mancances d’un sistema residencial molt assistencial i que ha quedat obsolet. Alguns  dels  col·lectius  més  afectats  són  les persones grans amb dependència, les persones amb alguna discapacitat o les persones amb algun trastorn de salut mental.

Les reivindicacions d’aquesta iniciativa ciutadana interpel·len sobretot les institucions públiques competents en els àmbits de la salut, els serveis socials i l’habitatge.  Els promotors consideren que cal transformar els serveis i suports i centrar-los en les persones, garantint els seus drets. Es demana també una visió oberta i innovadora, valorant totes les opcions: des de llars independents fins a grups de llars, espais residencials o cohabitatges amb serveis comuns. Diverses entitats s’estan sumant de manera molt ràpida al Manifest, posant en relleu que és una demanda àmpliament compartida.

Pàgina web
Grup Promotor
Lleguir el Manifest
M'hi vull adherir

Les persones i entitats que signem aquest Manifest defensem el dret a viure de manera independent i a ser inclòs a la comunitat.

Denunciem: que moltes persones que estan en residències no tenen les mateixes condicions que serien pròpies d'una llar. A més, quan no es disposa d'aquestes condicions es pateix un major risc per la salut, com s'ha fet evident amb la COVID-19.

Reivindiquem: que la societat i les institucions públiques facin tot el que calgui per oferir llars a totes les persones que avui viuen en residencies i les que ho necessitin d'ara endavant. I que ho facin valorant totes les opcions, des de llars independents fins a grups de llars, espais residencials o co-habitatges amb serveis comuns.

Proposem: al Manifest expliquem com pensem que haurien de ser els serveis i els suports per garantir aquest dret. En essència, cal fer un canvi d'enfoc i centrar-lo en la persona.

Signa per sumar i donar suport al Manifest

© 2019-2023 Edificis Positius

Política de privacitat | Política de cookies | Contacte

CONTACTEU-NOS

Voleu saber alguna cosa més? No dubteu en escriure'ns i us contestarem el més aviat possible!

Enviant

Inseriu les vostres dades d'accés

Forgot your details?