ODS 2: Posar fi a la fam, aconseguir la seguretat alimentària i la millora de la nutrició i promoure l’agricultura sostenible

Fites
- Per al 2030, posar fi a la fam i assegurar l’accés de totes les persones, en particular les pobres i les que estan en situacions vulnerables, inclosos els lactants, a una alimentació sana, nutritiva i suficient durant tot l’any
- Per al 2030, posar fi a totes les formes de malnutrició, fins i tot aconseguint, com a molt tard el 2025, les metes convingudes internacionalment sobre el retard del creixement i la emaciació dels nens menors de 5 anys, i abordar les necessitats de nutrició de les adolescents , les dones embarassades i lactants i les persones d’edat
- Per al 2030, duplicar la productivitat agrícola i els ingressos dels productors d’aliments a petita escala, en particular les dones, els pobles indígenes, els agricultors familiars, els pastors i els pescadors, entre altres coses mitjançant un accés segur i equitatiu a les terres , a altres recursos de producció i insums, coneixements, serveis financers, mercats i oportunitats per a la generació de valor afegit i llocs de treball no agrícoles
- Per al 2030, assegurar la sostenibilitat dels sistemes de producció d’aliments i aplicar pràctiques agrícoles resilients que augmentin la productivitat i la producció, contribueixin al manteniment dels ecosistemes, enforteixin la capacitat d’adaptació al canvi climàtic, els fenòmens meteorològics extrems, les sequeres, les inundacions i altres desastres, i millorin progressivament la qualitat del sòl i la terra
- Per al 2020, mantenir la diversitat genètica de les llavors, les plantes cultivades i els animals de granja i domesticats i les seves espècies silvestres connexes, entre altres coses mitjançant una bona gestió i diversificació dels bancs de llavors i plantes a nivell nacional, regional i internacional , i promoure l’accés als beneficis que es derivin de la utilització dels recursos genètics i els coneixements tradicionals i la seva distribució justa i equitativa, com s’ha convingut internacionalment.
Principals reptes per a Catalunya en relació amb l’ODS 2
El CADS considera que els principals reptes que es plantegen a Catalunya en relació amb l’ODS 2 són els següents:
- Assegurar l’accés a una alimentació sana, nutritiva i suficient durant tot l’any per a tothom mitjançant la reducció de la pobresa, l’increment de l’educació i la promoció d’uns bons hàbits alimentaris. Per un costat, és essencial que totes les persones tinguin capacitat econòmica per accedir a una alimentació adequada i, per un altre, cal fer esforços per reduir la prevalença de l’excés de pes, un problema amb greus repercussions en la salut.
- Mantenir la base sobre la que es sustenta la producció d’aliments protegint i recuperant sòl agrari, especialment el més fèrtil, i facilitant el relleu generacional a les explotacions agràries.
- Optimitzar la productivitat agrícola i econòmica del sector primari del nostre país. Per assolir aquest objectiu cal millorar la producció i reduir els recursos utilitzats, és a dir, fer un ús més eficient de l’aigua, l’energia, fertilitzants, etc.
- Generalitzar l’aplicació de pràctiques agropecuàries respectuoses amb la conservació de la biodiversitat i el medi que garanteixin el manteniment dels ecosistemes i els seus serveis.
- Conservar activament les varietats tradicionals i les races autòctones, i impulsar-ne el seu ús i comercialització, que permetin produccions econòmicament viables i establint mecanismes per limitar l’impacte de les normes estandaritzadores de producte originades en els grans empreses de distribució.
- Incrementar la resiliència del sistema alimentari de Catalunya davant el canvi climàtic, adoptant mesures d’adaptació.
Indicadors
