ODS 12: Garantir models de consum i producció sostenibles

Fites
- Aplicar el Marc Decennal de Programes sobre Modalitats de Consum i Producció Sostenibles, amb la participació de tots els països i sota el lideratge dels països desenvolupats, tenint en compte el grau de desenvolupament i les capacitats dels països en desenvolupament
- Per al 2030, aconseguir la gestió sostenible i l’ús eficient dels recursos naturals
- Per al 2030, reduir a la meitat el malbaratament mundial d’aliments per càpita en la venda al detall i a nivell dels consumidors i reduir les pèrdues d’aliments en les cadenes de producció i distribució, incloses les pèrdues posteriors a les collites
- Per al 2020, aconseguir la gestió ecològicament racional dels productes químics i de totes les deixalles al llarg del seu cicle de vida, de conformitat amb els marcs internacionals convinguts, i reduir de manera significativa el seu alliberament a l’atmosfera, a l’aigua i al sòl a fi de reduir al mínim els seus efectes adversos en la salut humana i el medi ambient
- Per al 2030, disminuir de manera substancial la generació de deixalles mitjançant polítiques de prevenció, reducció, reciclatge i reutilització
- Encoratjar les empreses, especialment les grans i les transnacionals, perquè adoptin pràctiques sostenibles i incorporin informació sobre la sostenibilitat en el seu cicle de presentació d’informes
- Promoure pràctiques de contractació pública que siguin sostenibles, de conformitat amb les polítiques i prioritats nacionals
- Per al 2030, vetllar perquè les persones de tot el món tinguin informació i coneixements pertinents per al desenvolupament sostenible i els estils de vida en harmonia amb la natura
Principals reptes per a Catalunya en relació amb l’ODS 12
El CADS considera que els principals reptes que es plantegen a Catalunya en relació amb l’ODS 12 són els següents:
- Fer una transició efectiva vers un model d’economia circular, ecoeficient i innovadora, a través del canvi de models de negoci, el desenvolupament de la fiscalitat ambiental, etc.
- Identificar els recursos naturals claus per a l’economia i la societat del país i promoure estratègies concretes per garantir-ne un ús més eficient.
- Reduir el malbaratament alimentari durant tota la cadena alimentària.
- Consolidar la tendència a la reducció de la generació de residus totals, desacoblant-la del creixement de l’activitat econòmica.
- Incrementar la recollida selectiva de les diverses fraccions de residus, establint objectius ambiciosos i aplicant els instruments més adequats per generar canvis de comportament de la població en aquest àmbit.
- Generalitzar la incorporació de clàusules ambientals i socials en la contractació pública a totes les administracions públiques que actuen a Catalunya.
- Avançar cap a la internalització dels costos ambientals (ja sigui mitjançant normativa específica o fiscalitat ambiental) amb l’objectiu de fomentar estils de vida i pràctiques empresarials orientades vers l’economia verda i circular.
Indicadors
