#FemEstiuPositiu

 

En molts indrets del país, i durant gairebé tot l’any, tenim veïns i veïnes a l’escala i al barri que són de pas: en diem turistes. A vegades ens hi podem creuar mirades, i fins i tot algunes paraules o orientacions, però no sempre considerem que són també, o poden ser si ho volen ser, veïns i veïnes.

Ara que ja hem ben entrat al mes d’agost els edificis i els barris de les nostres ciutats i pobles es buiden de la gent que habitualment considerem veïns i veïnes, alhora que molta gent aprofita per fer aquests mesos d’estiu les vacances anuals, visitant altres indrets del país o a l’estranger.

Semblaria doncs que entre la partida d’una gent i la vinguda d’una altra, el concepte de veïnatge es pugui difuminar durant l’estiu, en especial durant aquest mes d’agost. Però ni de bon tros: el veïnatge positiu no és una situació accidental ni circumstancial, sinó una actitud que es porta i transporta a dins cap on calgui.

Si marxem de vacances uns dies recordem de treure la llum per evitar consums innecessaris -tots els aparells electrònics d’avui dia gasten tot i estar aparentment apagats-, tallar l’aigua i el gas, posar la nevera en mode vacances si en disposa, si tenim alarma programem-ho amb l’empresa contractada amb els mecanismes establerts. Si ens sobra menjar que caldrà llençar també el podem donar a altra gent de l’escala, o entitats socials (o posar-lo en una nevera solidària!).

Així mateix, durant el temps que restem a casa o bé si simplement no anem de vacances, hem de recordar que podem fer moltes coses per als nostres veïns i les nostres veïnes:

  • Estiguem més a prop si cal de la gent gran, és probable que la seva família estigui de vacances!
  • Tinguem una actitud propositiva en el que puguem ajudar: regar les plantes, cuidar d’algun animaló que no es puguin endur com ocells o tortugues, així com oferir-los de què us donin un número de telèfon per a qualsevol possible incidència.
  • Vetllem per la seguretat a l’edifici: estiguem especialment atents i atentes a no deixar la porta del carrer oberta, no facilitar l’accés a la finca a persones desconegudes, no deixar que les bústies s’omplin de publicitat, observar l’existència de possibles senyals que utilitzen els grups organitzats (post-its o altres papers o plàstics a les portes, propaganda estranya deixada als estiradors o sota les portes, posar les catifes al seu lloc si hi ha passat la gent de la neteja o prestar especial atenció a sorolls, sobretot de nit). Recordeu tanmateix que en cas de què detecteu alguna incidència cal trucar al 112, no arrisqueu la vostra integritat física.

I un apunt final ben original: al Meeting Point de Creu Coberta (una iniciativa de l’Associació de Comerciants de Creu Coberta -amb qui Edificis Positius hi té conveni de col·laboració-, Arenas de Barcelona i el Poble Espanyol) hi hem pogut conèixer recentment el Manifest de Turista Responsable que, un cop signat i lliurat al carrer de la Creu Coberta, 26, permet a les persones visitants aconseguir el Passaport de Turista Responsable que les acredita com a tals. S’hi proposa la visita a diversos indrets sostenibles de la ciutat, i un cop visitats una desena d’ells i amb el segell corresponent, al mateix Meeting Point se’ls lliura el Carnet de Turista Responsable, que atorga descomptes en els establiments adherits de l’eix comercial.

MANIFEST DE TURISTA RESPONSABLE

El manifest destaca pràctiques positives turístiques de respecte a les cultures del món, de conciliació entre turisme i ciutadania cercant espais de trobada, foment de la integració en l’entorn fora dels ‘circuïts turístics’ massius, adquirir productes locals i fugir dels fets a mida per al turisme, protegir l’ecologia i l’entorn, estalvi de recursos energètics o hídrics o de mobilitat sostenible.

Aquest petit gra de sorra és precisament el que ens hem d’endur de vacances, un passaport per ser Veïns Positius i Veïnes Positives onsevulga que anem més enllà de ser ‘turistes’ o ‘visitants’ per aquella gent amb qui convisquem durant uns dies o setmanes.

I quan tornem a l’edifici, com fem amb la família o a la feina, les vacances resulten una font d’inspiració excepcional per anar més enllà del bon o mal temps a les converses de l’ascensor, no us sembla?

Si volem ser Veïns Positius i Veïnes Positives durant l’any, siguem-ho tot l’any! Explica’ns com #FemEstiuPositiu fent servir aquest hashtag a les xarxes socials. Ho difondrem!

© 2019-2023 Edificis Positius

Política de privacitat | Política de cookies | Contacte

CONTACTEU-NOS

Voleu saber alguna cosa més? No dubteu en escriure'ns i us contestarem el més aviat possible!

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?